F.A.Q.

često postavljana pitanja

{slider Što je Virtualna šetnja ili 360° panorama?}

360 stupanjska panorama, ili virtual tour ili virtualna panoramska šetnja način je prikaza interijera ili eksterijere tako da osoba koja gleda 360 panoramu ima dojam da se nalazi u centru prikazane lokacije. Pogledajte primjere 360° panorama.

Virtualna šetnja (ili panoramske šetnja) se koristi za prezentaciju interijera ili eksterijera, a sastavljena od više međusobno povezanih 360 panorama. Pogled u 360 panorami pomičete mišem ili prstom ako se ista gleda na mobitelu ili tabletu.

Virtualna šetnja može biti obogaćena dodatnim multimedijalnim elementima kao što su fotografije, zvukovi, glazba, govor, tekst ili video.

{slider Koliko košta virtualna šetnja?}

Cijena izrade virtualne šetnje ovisi o:

  • veličini prostora kojeg pokrivaju, znači o količini panorama i o vašoj želji koliko toga želite da se poslika
  • načinu slikanja i kvaliteti panorama. Panorame standardne kvalitete slikamo specijaliziranom kamerom, visoke kvalitete DSLR aparatom i najviše kvalitete dronom za zračne panorame.
  • potrebi za zahvatima na fotografijamate - ukoliko treba retuširanje tj. uklanjanje vidljivih nedostataka poput pukotina, instalacija, cijevi i sl.
  • količini dodatnih elemenata unutar panorama: slike, video, zvuk, itd. Osim samog prostora, panorama može prikazivati i dodatne elemente, primjerice tekstualni opis nekog eksponata i sl.

Virtualnu šetnju možete dobiti već za 500 kn

Cijena pokriva fotografiranje i izradu izradu virtualne šetnje od 5 panorama, osnovnu kolor korekciju i isporuku virtualne šetnje za jednostavnu ugradnju u web stranice

{slider Što je to CMS?}

Kratica za Content Managment System, doslovni prijevod glasi: Sistem za Upravljanje Sadržajem i predstavlja programsko rješenje za upravljanje sadržajem na web stranicama novije generacije. Pomoću CMS sistema možete sami dodavati, brisati i ažurirati sve tekstove, slike, linkove, foto i video galerije i drugo.

{slider Što je to Responsive design?}

Responzivni ili prilagodljivi dizajn je način dizajniranja i izrade web stranica tako da se sadržajem i strukturom mogu prilagoditi veličini ekrana mobilnih uređaja - tabletima i telefonima. U zadnje vrijeme sve veći broj posjetitelja web stranica koristi mobilne uređaje tako da je vrlo bitno da je vaš web pripremljen za ispravan prikaz. Osim toga Google "voli" responzivni dizajn i ako postoji vaše će stranice bolje kotirati na pretraživačima.

{slider Što je to mobilna verzija web stranica?}

Responzivni dizajn samo prvi korak. Dok se kod responzivnog dizajna sadržaj web stranica se samo preslaguje i skalira, mobilna verzija je sadžajem i navigacijom u potpunosti prilagođena mobilnim uređajima. Dizajn se svodi na minimum, navigacija je pojednostavljena, razni veliki grafički i ukrasni elementi se miču, slike su potpuno optimizirane kako bi se čim više smanjila potrošnja podataka.

{slider Zašto moje stranice nema na pretraživačima?}

Izrada internet stranice samo prvi dio posla, a postavljanje i plasman istih na pretraživače predstavlja cijeli niz dodatnih koraka. U našu cijenu je (ako odaberete odgovarajući paket iz ponude) uključena i prijava na glavne pretraživače. Nakon toga Vas možemo uputiti kako da to obavljate sami ili to za određenu naknadu (ovisno o potrebama) činiti umjesto Vas.

Na internetu se nalazi ogroman broj internet stranica i ta se brojka svakodnevno uvećava. Nove internet stranice potiskuju stare prema dnu. Da bi stranica ostala u vrhu potrebno je pridžavati se odredenih smjernica, a mi vas možemo savjetovati kako to činiti ili posao obaviti umjesto Vas.

{slider Zašto (i koliko košta) HTML5 banner ili Flash banner?}

Zato jer HTML5 nudi mogućnost prikaza više informacija u manje mjesta. Banneri mogu biti statički (JPG, GIF) ili animirani (GIF, HTML5).

HTML5 banneri su nasljedili Flash bannere. Flash Player je još uvijek podržan na velikom broju stolnih računala, no polako ali sigurno ustupa mjesto HTML5 tehnologiji.

HTML5 banneri mogu biti jednostavni, npr: par tranzicija boja, par tranzicija tekstova, gumb za odlazak na željene stranice, par sličica reklamirane usluge, firme ili proizvoda, ili kompleksniji, npr: neka vektorska 2D ili 3D animacija, dizajn nastao sintezom više grafičkih elemenata, ubačena interaktivnost (mini web stranica unutar bannera), ubačena neka igra koja motivira posjetitelja da ostavi svoj npr. postignuti rekord i tako posjeti reklamiranu stranicu.

Banneri mogu biti povezani i s društvenim mrežama.

Isto tako se banner moze napraviti da pri svakom učitavanju bude neke druge boje pozadine ili teksta.

Okvirno, cijena izrade jednog bannera se kreće od 300 Kn (+ PDV), pa na više, ovisno o složenosti istog.

Na veću količinu sličnih bannera dajemo popust.

{slider Može li se napraviti konverzija Flash bannera u HTML5 banner?}

Da. Ukoliko već od prije imate gotov Flash banner možemo napraviti konverziju u HTML5 banner. Obzirom da proces nije automatiziran, cijena konverzije ovisi o složenosti originalnog Flash bannera.

{slider Koliko košta izrada promotivnog USB sticka ili CD-a?}

Pri izradi promo CD-a na konačnu cijenu utječe veliki broj faktora od kojih bi Vam poradi lakše orijentacije nabrojali neke bitnije:
Rok isporuke, odabir formata: 640x480, 800x600, 1024x768, full screen, kiosk mod, pozadinska (loop) glazba, zvučni efekti, konverzija tekstualnih materijala u PDF, Izrada idejnog rješenja i tisak na CD, izrada izbornika za navigaciju i pomoć, mogucćost instalacije prezentacije na računalo kao program ili kao screensaver, mogućnost da se sa USB sticka ili CD-a može pristupiti online nastavku Vaše ponude i drugo.

Kao što i sami vidite, opcija ima puno, stoga je najbolji način da nas kontaktirate, te nam kroz par crtica objasnite šta vam točno treba.

{slider Da li se znaor.com bavi hostingom?}

Da, ali samo za naše klijente kojima smo izradili stranice, ili ostvarili suradnju na bilo koji način.

{slider Koje su prednosti web stranica nad klasičnim tiskanim katalozima?}

Mnoge. Prije svega cijena izrade, koja je višestruko niža. Neusporedivo jeftinija i brža distribucija - internet stranice su dostupne cijelom svijetu 24 sata na dan. Zatim spomenimo izmjene. Izmjena jedne obične sličice ili retka u katalogu podrazumjeva ponavljanje cjelokupne procedure: priprema - tisak - distribucija. Isplati li Vam se to?

Internet stranice se u svakom trenutku mogu nadopunjavati novim sadržajima. Jednim klikom izmjenjeni ili nadopunjeni sadržaj dostupan je svima u trenu.

{slider Koliko košta izrada web stranica?}

Cijena se formira isključivo prema određenom projektu. Nekome trebaju jednostavne internet stranice, netko treba složenije, a netko pak treba cijeli portal i socijalnu komponentu i integraciju s društvenim mrežama, internet dućan, komentare, itd. Dakle teško je unaprijed formirati nekakve pakete cijena jer je svaki projekt specifičan.

Nakon što vas saslušamo izlazimo u susret s prijedlozima. Na temelju toga izrađujemo skicu i idejno rješenje prema kojemu se formira i konačna cijena.

{slider Koliko traje izrada web stranica?}

Ovisno o složenosti istih - od jednog tjedna do mjesec dana. Iskustvo pokazuje da najdulje traje period prikupljanja materijala, te sitne korekcije na kraju.

{slider Mogu li naše stranice imati više (domena) naziva?}

Da. Vi možete zakupiti neograničen broj .hr .com.hr .com .net .biz .info itd. domena i usmjeriti ih na Vaš server. Uvjet je da je željeno ime slobodno. Ukoliko imate registriranu tvrtku ili obrt imate pravo i na besplatnu HR domenu u istovjetnu nazivu tvrtke.

Više podataka o HR domenama možete naći na www.dns.hr

Raspoloživost željene domene možete provjeriti ovdje: www.plus.hr/domene/

{slider "XYZ" hosting je puno jeftiniji od onog kojeg ste nam vi predložili.}

Naravno da ima i jeftinijih ponuda. Kao i skupljih. Jeftiniji hosting najčešće znači neadekvatnu korisničku podršku, česti problemi sa serverima i emailovima, hackirane webove, limiti pri slanju mailova, malo raspoložive memorije itd. Nedajte se zavarati "Neograničeni bandwith" tvrdnjama, jer bandwith se itekako plaća. Poanta je se takve hosting tvrtke nadaju da nećete koristiti sve resurse. No kad ih počnete stvarno koristiti onda gase ili suporavaju web i traže da platite više.

Razmislite da li je u Vašem interesu uštedjeti cca 100 - 150 Kn na godinu, a pritom svako malo gubiti vrijeme i živce zivkajuci njihove administratore poradi problema sa stranicama ili ne dobiti važan E-mail zbog srušenog severa???

{slider Na internetu smo našli web stranice vrlo slične našima.}

Moguće je i dešava se. Slične ideje se rađaju u cijelom svijetu, tako da se nitko ne može osigurati da neki drugi dizajner neće napraviti slično idejno rješenje. Ukoliko je sličnost VRLO velika, lako je moguće da su struktura i idejno rješenje jednostavno kopirani ili je korišten isti (template) predložak.

{slider Što su to domena, hosting i server?}

Domena je jedinstven naziv web stranica npr. "www.neko-ime.hr" ili "www.neko-ime.com",  pomoću kojeg se identificira određena adresa.

Hosting bi u prijevodu bio smještaj stranica na neki web sever.

I naposljetku: server je računalo sa stalnom vezom prema internetu koje može sadržavati jednu ili više veb stranica.

Administracija takvog servera je složen proces. U ovo vijeme najezde raznih hackera, trojanaca i virusa ukoliko administracijom servera rukovode nestručne osobe, sigurnost podataka na serverima i stabilnost rada internet stranica postaje vrlo upitna.

Nemojte uzimati najjeftiniji hosting.

{slider Izrada stranica u Flash tehnologiji - Da ili Ne?}

Odgovor je: NE!

Zbog nekompatibilnosti sa mobilnim uređajima i platformama Flash se više ne koristi za izradu cjelokupnih internet stranica.

Od 31.12.2020 Flash više nije podržan na novim preglednicima, a ako ga imate preporuka je da ga deinstalirate.

Neke najčešće korištene karakteristike Flasha zamijenjene su HTML5 i ostalim tehnologijama.

{/sliders}